Stol laget av ReMed plast

Millioner av mennesker verden over er avhengige av medisinsk utstyr for å leve med kroniske sykdommer. Dessverre ender mange av disse enhetene opp på søppelfyllinger, eller blir brent etter bruk. Dette fører til sløsing med verdifulle ressurser som kunne ha blitt brukt om igjen. I takt med økningen i antall personer som bruker våre medisiner, øker også vårt ansvar for å bidra til å løse problemer relatert til klimaendringer, ressursknapphet, forurensning og plastavfall. Derfor har vi blant annet etablert returordningen ReMed.

Vi har satt oss mål om netto null CO2-utslipp innen 2045 på tvers av hele verdikjeden vår. For å nå dette målet, jobber vi blant annet med å minimere bruken av ny, fossilbasert plast. Vi jobber med å redusere plastforbruket og er i gang med å erstatte jomfruelige plasttyper med mer bærekraftige alternativer i nye produkter. Vi jobber også dedikert med resirkuleringsordningen for våre injeksjonspenner og videreutvikling av teknologien. Målet er å gjenbruke så mye av materialene som mulig til nye formål. 

Lær mer om våre bærekraftsambisjoner

ReMed gjør det mulig å returnere brukte injeksjonspenner for å gi plasten et nytt liv. Vi arbeider for å utvide retursystemet til flere markeder, med flere samarbeidspartnere for å nå enda flere mennesker. For hver resirkulert injeksjonspenn, går vi et skritt nærmere vår ambisjon om å minimere vår miljøpåvirkning.

For øyeblikket er lokale resirkuleringsprogrammer tilgjengelig i syv land, og vi jobber med å utvide til flere markeder. Programmene har litt ulike navn, men alle faller inn under paraplybegrepet ReMed™, les mer om de lokale programmene her:

Vi jobber for tiden for å få ReMed til det norske markedet og er i dialog med flere interessenter for å etablere et godt samarbeid. Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med bærekraftansvarlig Sara Hauge: szhf@novonordisk.com

Når flere mennesker bruker våre løsninger, øker også vår forpliktelse til å bidra til å løse miljøproblemer som klimaendringer, ressursknapphet, forurensing - og plastavfall. Derfor jobber vi blant annet med å samle inn avfallet som vi setter ut på markedet og gjøre det om til nyttige ressurser. 

Millioner av mennesker med kroniske sykdommer er avhengige av medisinske injeksjonspenner. De fleste injeksjonspenner ender dessverre i søppelfyllinger eller blir brent etter bruk. Dette fører til at verdifulle materialer går til spille.  Derfor, som en del av vårt bredere miljøengasjement, har vi etablert resirkuleringsprogrammet ReMed – som fører til at vi bevarer store mengder verdifulle materialer og gir dem nytt liv. 

Nåværende retningslinjer varierer fra land til land, men ofte havner brukte penner i vanlig husholdningsavfall og havner til slutt på søppelfyllinger eller i forbrenningsanlegg. Dette er svært uheldig. For å unngå dette samarbeider vi med pasienter, pasientorganisasjoner, apotek, myndigheter og industripartnere for å samle inn og resirkulere de verdifulle materialene, slik at de kan brukes i andre produkter.

Avhengig av lokale markedsretningslinjer og regler, returnerer pasienter i dag enten injeksjonspennene sine til apoteket eller sender dem tilbake via posten. Vennligst sjekk instruksjonene på de lokale nettsidene til pilotene i Brasil, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia og Danmark. Ordningen er ikke tilgjengelig i Norge enda.

Når en injeksjonspenn returneres via apoteket, blir den fraktet til vår resirkuleringspartner utenfor København. Her blir pennen knust og separert i forskjellige materialfraksjoner som gjennomgår en rekke prosesser for å forberede materialene for nye bruksområder.

Ja, ReMed er det overordnede programnavnet som brukes for å beskrive alle resirkulerings-initiativer i Novo Nordisk. ReMed består av retur-pilot programmer i Danmark, Storbritannia, Frankrike, Brasil, Italia, Tyskland og Japan.

Vi i Novo Nordisk jobber dedikert etter prinsippene for sirkulær økonomi. Målet vårt er å bruke resirkulert materiale fra gamle penner i nye injeksjonspenner. Vi er ikke helt der enda, men kommer stadig nærmere målet ved å forbedringer som gjøres i samarbeid med vår resirkuleringspartner. Ved å resirkulere materialene fra gamle penner gjør vi oss mindre avhengig av fossilbaserte og ikke-resirkulerte materialer. Dette bidrar til å minske etterspørselen etter nye ressurser samtidig som vi optimaliserer bruken av de ressursene vi allerede har.