Det at stadig flere utvikler fedme gjør det enda viktigere å forstå at årsakene til overvekt og fedme er individuelle. 

Fysiologiske, psykologiske, genetiske, miljømessige og sosioøkonomiske forhold er alle faktorer som påvirker graden av overvekt og fedme. Hva som er den enkeltes "triggere" må derfor kartlegges hvis man skal evne å endre kosthold og livsstil.

Fedme er en tilstand der kroppen har for mye fett. Det kan måles ved å se på vekt og høyde, eller ved å måle livvidde.

Kroppsmasseindeks (KMI/BMI) er en utregningsmetode som benyttes for å vurdere om vekten er innenfor det anbefalte normalområdet. Videre kan midjemål bidra til å vurdere om vekten (kroppsfettet) er fordelt mer eller mindre gunstig med tanke på sykdomsrisiko og helse.

BMI/KMI sier ikke noe om hvor mye av vekten som er muskler eller fett, men det gir en pekepinn på hvor mye fett man har på kroppen.

Se nederst på siden for formel for nøyaktig utregning av BMI/KMI, og måling av livvidde.

Fedme kan øke risikoen for en rekke sykdommer, som diabetes type 2, hjertesykdom, nyresykdom, kreft og søvnapné. Det er derfor viktig å ta vare på kroppen og prøve å opprettholde en sunn vekt.

Det kan være lettere sagt enn gjort, og det er viktig at du får god hjelp og støtte fra helsepersonell som forstår din situasjon. Noen ganger kan det være vanskelig å snakke om spisevaner og følelser, men du har krav på hjelp, og at helsepersonell lytter til deg med respekt og forståelse.

 

Det er ingen matvarer som er "forbudt", men noen matvarer er bedre for deg enn andre. Det er lurt å følge de offisielle kostrådene, som sier at du bør spise variert og balansert. Det betyr at du bør spise regelmessige måltider, og ha mest grønnsaker, frukt, grove kornprodukter, magre meieriprodukter, fisk og magert kjøtt på tallerkenen. Du bør også begrense inntaket av mat og drikke som har mye tilsatt sukker, som brus, saft, kaker, godteri og snacks. Disse matvarene gir deg mange kalorier, men lite næring. 

Prøv å spise til faste tider hver dag, og ikke hopp over måltider

Det er også viktig å være fysisk aktiv. Prøv å finne en aktivitet du liker, og øk aktivitetsnivået gradvis. All fysisk aktivitet er bra, og litt er bedre enn ingenting. Det er også viktig å få nok søvn, siden det kan påvirke vekten.

Wharton S, Lau DWC, Vallis M et al. Obesity in adults: A clinical practice guideline. CMAJ. 2020;192(31):E875-E891.

Wharton S, Lau DWC, Vallis M et al. 2020 Clinical Practice Guidelines: 5As Framework for Obesity Management in Adults. Appendix 2. CMAJ 2020. Tilgjengelig på: https://obesitycanada.ca/wp-content/uploads/2020/10/191707-guide-2-at.pdf (Lest: 14.06.2024).

Rueda-Clausen CF, Poddar M, Lear SA et al. Canadian Adult Obesity Clinical Practice Guidelines: Assessment of People Living with Obesity. 2020. Tilgjengelig på: http://obesitycanada.ca/wp-content/uploads/2020/09/6-Obesity-Assessment-v5-with-links.pdf (Lest: 14.06.2024).

Machado AM, Guimaräes NS, Bocard VB et al. Understanding weight regain after a nutritional weight loss intervention: Systemic review and meta-analysis, Clinical Nutrition ESPEN, 2022;49:138-153.

Norsk Helseinformatikk. Kost og forebygging av sykdom: Fedme. Tilgjengelig fra: https://nhi.no/kosthold/forebyggende-kost-og-sykdom/kost-og-forebygging-av-sykdom/fedme (Lest: 15.08.2024).

Helsedirektoratet. Kostråd fra Helsedirektoratet. Tilgjengelig fra: https://www.helsedirektoratet.no/tema/kosthold-og-ernaering/kostradene (Lest: 15.08.2024).

Helsedirektoratet. Fysisk aktivitet i forebygging og behandling. Nasjonale faglige råd. Tilgjengelig fra: https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/fysisk-aktivitet-i-forebygging-og-behandling (Lest: 15.08.2024).

Hjelmesæth J, Størdal Lund, R, Sagen JV, Gretland Valderhaug T. Vektreduserende medisiner – for hvem, hvordan, hvor lenge? Tidsskr Nor Legeforen 2022; Vol.142(6). Tilgjengelig fra: https://tidsskriftet.no/2022/04/fra-fagmiljoene/vektreduserende-medisiner-hvem-hvordan-hvor-lenge (Lest: 15.08.2024).

Sykehuset i Vestfold. Fedme hos voksne. Henvisningsrutiner for helsepersonell. Tilgjengelig fra: https://www.siv.no/behandlinger/fedme-hos-voksne#henvisningsrutiner-for-helsepersonell (Lest: 15.08.2024).

Helsedirektoratet. Gå ned i vekt og hold vekta. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/overvekt-og-fedme/unnga-overvekt/ (Lest: 15.08.2024).